The Voice TV2 - A The Voice mesterei mesélnek magukról

A The Voice magyar zsűritagjai, úgymond mesterei szerint nem az előnyös külső a legfontosabb a popszakmában, hanem az, hogy rádión át hallva azonnal beazonosítható, karakteres hangjuk legyen az énekeseknek. Caramel örül, hogy gondolt rá a TV2, ugyanis egy éve az amerikai The Voice nagy rajongója, így számos adást látott. "Nyolc éve vagyok a szakmában, Misivel többször előztük már meg egymást különféle helyszíneken" - kezdi Caramel, mikor a régi ismeretséget firtatjuk, Malek Andrea pedig sietve megjegyzi, hogy a Szállok a dallal című Caramel-nótát felvette saját lemezére, és mindig ezzel finálézik koncertjein. Somló Tamás és az LGT munkásságát pedig mindhárman dicsérik, Mező Misi szerint az együttes a legtöbb magyar zenésznek adott egy löketet, mutatott utat. "Andit nem ismertem, csak a munkásságát. Feri barátommal (Molnár Ferenc Caramel - a szerk.) pedig szórakoztunk már át pár éjszakát" - tér át a második Megasztár-győztesre. Somló szerint Malek Andrea igazi polihisztor, sok műfajban próbálta már ki magát, ezért örült annak, hogy egy csapatban lesznek. "Nekem személy szerint nincs olyan, akivel ne ülnék be egy műsorba. A zsűricasting elején volt egy másik hölgy, akivel én kevésbé szerettem volna annyira együtt dolgozni, mint Malek Andival, de amikor megtudtam, hogy utóbbi lesz, nagyon megörültem" - emlékezett a korábbi hetekre a Magna Cum Laude énekese. Mint mesélik, Somló és Caramel később lettek biztos tagok, előbbi pedig úgy emlékszik, hogy ő tudta meg utoljára a négyesből, hogy kell a tévének, a műsornak: "Azért örülök, hogy ők a társak, mert független szakmabeliek, nem elkötelezettek és nem elfogultak egyetlen stílus irányába sem, azaz ebből egy jó kis társaság lehet. Nem vagyunk egymásra uszítva, nem kell egymást lehengerelni, hanem együtt kell megfejtenünk, ki az igazi, nekem, nekünk, a közönségnek."
Az LGT zenésze kérdésünkre elmondta, hogy Presser, aki korábban több Megasztárban is zsűrizett, nem látta el különösebb instrukciókkal. "Amikor találkoztunk, akkor megbeszéltük, hogy Pici jól érzi ott magát, neki való volt, ő szeret fiatal feltörekvő tehetségeket segíteni. Megkérdeztem a véleményét, hogy vállaljam-e a The Voice-t, mert a zenekar februárra komoly előadásra készül. Megbeszéltük, hogy mely nap lesz munkaszünet, és így belevágtam."

A zenészeknek a produkció nem mondhatja meg, hogy ki legyen érzelmes-engedékeny vagy kíméletlenül beszólós, de tudjuk, hogy a nemzetközi formátumok indulása előtt figyel arra a stáb, hogy jellegzetes karakterek kerüljenek a zsűribe. Mező Misi szerint nem ő lesz a kemény, durva kritikus. "Az, hogy profi énekesek is lesznek a versenyzők között, az még nem jelent semmit. Én nem fogok keménykedni, de megmondom az őszintét" - tisztázza. Malek Andrea tagadja, hogy ő lenne az engedékeny női figura: emlékeztetett, hogy Christina Aguilera, aki az USA-ban zsűritag volt, alaposan osztotta a többieket is, igazi boszorkányként. Mező úgy látja, hogy a saját közönségük jól ismeri őket, nem akarnak és nem is tudnának szerepet játszani.
Mindenki belenézett a külföldi verziókba, és örülnek annak, hogy ebben a műsorban nem számít annyira a külső, ami kontraszt az elődökkel, amelyek sokszor sztárgyárként működtek, sokszor tiniknek. "Millió példa van arra, hogy nem előnyös külsejű popénekes lett világhírű. Stevie Wonder sem szép, őt pontosan az egyénisége, a hangja miatt szeretik. Nem csak három évre hitelesített popsztárjelölteket szeretnénk itt támogatni" - vélte Malek. Caramel a The Voice nagy rajongója, nézte az amerikai adásokat, és soha nem a külső érdekelte: "A hang meg tud szépíteni bárkit, a szépség önmagában ezért nem olyan fontos. Az énekes foglalkozzon azzal, hogy nézzen ki, nekünk ne erre kelljen figyelnünk" - magyarázta, Somló szerint pedig az a fontos, hogy rádióban hallva azonnal beazonosítható legyen egy énekhang tulajdonosa. Mező Amy Winehouse-szal példálózik, aki nem volt egy klasszikus szépség, hangjával mégis sokakat elvarázsolt. Karrierjük során voltak már, akiket támogattak. Mező 22 éves húgát segíti a popszakmában, úgy látja, jó úton jár. "Előszeretettel hívom a tehetséges zenekarokat, muzsikusokat előzenekarnak" - teszi hozzá. Malek Andrea úgy érzi, hogy hiába született művészcsaládba, mindig neki kellett hajtani a sikerért, ezért viszi tanítványait énekelni, fellépni, hogy nekik könnyebb legyen a rajt. Somló arról mesél, hogy a Roy és Ádám formációt egy kis pincekocsmában hallotta először, mielőtt ismertek lettek volna, őket a BMG-nél protezsálta be. Caramel az underground- és hiphop-körökből szeret válogatni, akikkel összhangban van, azokkal szokott együtt dolgozni. "Fanatikus hiphop-őrült vagyok" - fűzi hozzá.
Malek Andrea testvére a rivális X-faktor show-ban mentor. "Én persze tudtam, hogy ő mit tud, de akik szerződtették, akkor még nem tudták. Örülök a sikerének. Nyilván kikérem a véleményét, de most nagyon el vagyunk foglalva a saját dolgunkkal" - meséli. Most épp az a dolguk, hogy újságíróknak válaszoljanak fél napon át végtelen türelemmel, két-három hét múlva pedig kezdődik a valódi munka, ami meghatározza a TV2 őszét is.